с. Стаївка. Стаївська ЗШ I-II ст. імені Осипа Лещука

 





------ ------


------

Шановні батьки! Повідомляємо вас про перенесеннятермінів  весняних канікул у 2014/2015 н.р.

Діти відпочиватимуть з 06 по 14 квітня 2015 року. Увага!

Субота 04 квітня 2015 року - РОБОЧА!

ПАМ'ЯТКА ДЛЯ УЧНІВ НА ПЕРІОД ВЕСНЯНИХ КАНІКУЛ

До уваги учнів!

З метою попередження нещасних випадків, травматизму та недопущення створення кримінальних ситуацій, дирекція школи та класні керівники просять Вас ознайомитись із правилами техніки безпеки під час весняних канікул та обов'язково їх дотримуватися:
1.  Будьте обережні та дотримуйтесь усіх правил техніки безпеки при:
•         користуванні газом та електропобутовими приладами;
•         не допускайте гри з вогнем;
•         не влаштовуйте ігри на будівельних майданчиках та біля них.
2. Щоб уникнути смертельних електротравм, категорично забороняється: наближатись до обірваних проводів ближче 8 м.; залазити на опори повітряних ліній електропередач, тим більше намагатись зняти електропровід; відчиняти двері та проникати в трансформаторні
підстанції.
3.   Обов'язково пам'ятайте (при відсутності дорослих вдома) про те, що не можна відкривати двері незнайомим особам.
4.  Будьте особливо уважні біля водоймищ. Знайте: з водою не жартують!
5.   Завжди пам'ятайте про заходи безпеки на льоду (зараз час танення криги на річці).
6.  Обов'язково не забувайте про небезпеку, яка чатує на вас:
 
•         у ліфті, якщо ви в гостях;
•         громадському транспорті;
•         при поводженні з собаками та іншими тваринами;
•         під час грози (блискавка!).
 
7.   Пам'ятайте: вогнепальна зброя - не забавка. Користуватися дітям    мисливськими рушницями, випробовувати вибухові пакети, влаштовувати ігри з вибухонебезпечними предметами та речовинами - небезпечно.
8.  Перед кожною вашою зустріччю з вулицею не забудьте про Правила дорожнього руху (особливо це стосуються тих, хто користується роликами, велосипедом чи мопедом).
9.  Не перебувайте на вулиці без нагляду дорослих у вечірні години.
10.  Слідкуйте за гігієнічними вимогами щодо харчування, споживайте тільки якісну їжу.
11.   Діти, будьте безпечними при користуванні медикаментами. Без призначення лікаря їх споживати не варто.
12.  Небезпечні предмети (знахідки) та ваші дії при їх виявленні мають бути розумними.
13.  Пам'ятайте про ті проблеми, що стоять перед сучасною молоддю: куріння, пияцтво, токсикоманія, венеричні захворювання. У зв'язку зі становленням вашого характеру , прийміть до уваги те, що ніхто    з підлітків не застрахований від них. Тому ще раз
наголошуємо, що:
•         пияцтво - це фактор ризику №1 і є стихією саморуйнування;
•         куріння та токсикоманія - це вірна духовна та фізична смерть;
•         розпуста - шлях до венеричних захворювань, СНІДу.
14. Особливо зверніть увагу на друзів, з якими спілкуєтеся.
15. Діти, нічого чужого не беріть та своєю поведінкою не створюйте криміногенної ситуації (бійки, крадіжки, брутальна поведінка).
16.  Перебуваючи    на відпочинку в лісі або парковій зоні, пам'ятайте про правила безпечної поведінки.
17.  Діти, протягом канікул ви можете відвідувати секції  тенісу та волейболу, які працюватимуть у спортзалі школи. А із планом роботи школи протягом весняних канікул ви можете ознайомитися   у фойє навчального закладу.
З усіма правилами поведінки на весняних канікулах  класні керівники ознайомили учнів школи під час виховних годин  та на уроках охорони здоров'я.
Будемо щиро раді зустрічі з вами 15 квітня. Вітаємо усіх з наступаючими Великодніми святами! Ми віримо, що при доброму здоров'ї, не маючи проблем з органами внутрішніх справ, ви знову сядете за шкільні парти, щоб успішно закінчити навчальний рік.
 
                                                 Директор школи Мирослава Володимирівна, класні керівники    

 

 

Зимова школа Обережного Сніговичка!

                                                  Пам'ятка «Безпечні зимові канікули»

Дорогі діти! Незабаром  зимові канікули - пора відпочинку, свят та розваг. Але для того, щоб канікули були веселими й корисними, необхідно пам 'ятати про безпечну поведінку!

Правила поведінки на водоймах,  вкритих кригою:

·                    Не можна з'їжджати на лижах із крутого берега на кригу: у разі різкого навантаження він може провалитися.

·                    Категорично забороняється дітям грати на тонкій кризі.

·                    Небезпечно бути біля берегів, де найчастіше виникають промоїни, тріщини й розриви льоду.

·                    На льоду  краще  мати при  собі  знаряддя  безпеки  (лижі,  мотузку, палицю).

·                    Обходь місця, вкриті товстим шаром снігу: під снігом лід завжди тонший; тонкий лід і там, де розливаються джерела, де швидка течія або струмок впадає в річку.

·                    Переходь річку тільки у встановлених місцях, товщина льоду має бути не менше за 15-20 см.

·                    Катайся на ковзанах лише в перевірених та обладнаних для цього місцях.

·                    Якщо лід почав тріщати та з'явилися характерні тріщини, негайно повертайся на берег. Не біжи, відходь повільно, не відриваючи ніг від льоду.

Обережно: бурульки!

·                    Нестійкі погодні умови - відлига вдень і заморозки вночі - сприяють активному утворенню бурульок на покрівлях споруд (особливо старих будинків із похилим дахом) та великих деревах.

·                    Будь особливо уважним, проходячи біля будинків або високих дерев. Спершу впевнись у відсутності загрози падіння льодових наростів.

·                    Якщо це можливо, тримайся на відстані від будинків та інших споруд, обираючи найбільш безпечний маршрут руху.

·                    У жодному разі не заходь за спеціальні огорожі поблизу будинків або дерев.

Правила поведінки під час ожеледиці

•                     Ходи не поспішаючи, ноги злегка розслаб у колінах, ступай на всю підошву. Руки мають бути вільні. Пам'ятай, що поспіх збільшує небезпеку під час ожеледиці, тому виходь із будинку заздалегідь.

•                     У разі порушення рівноваги швидко присядь - це найбільш реальний шанс утриматися на ногах.

•                    Падай   із мінімальною шкодою для свого здоров'я. Відразу присядь, щоб знизити висоту. У момент падіння зберись, напруж м'язи, а доторкнувшись до землі, обов'язково перекотися - удар, спрямований на тебе, зменшиться.

•                    Не тримай руки в кишенях: це збільшує можливість не тільки падіння, а й важких травм, особливо переломів.

•                    Обходь люки: як правило, вони покриті льодом. Крім того, люки можуть бути погано закріплені, що збільшує ризик  травмування.

•                    Ідучи тротуаром, не проходь близько до проїжджої частини дороги. Це небезпечно,  адже є ризик підковзнутися і впасти по, колеса автомобіля, що проїжджає.

•                    Не перебігай проїжджу частину дороги під час снігопаду та ожеледиці. Пам'ятай, що через ожеледицю значно збільшаться відстань гальмівного шляху.

•                    Якщо ти впадеш і через деякий час відчуєш біль у голові й суглобах, нудоту - терміново звернися до лікаря.

Правила пожежної безпеки під час святкування Нового року:

Щоб   свято  не  затьмарилось   пожежею,   необхідно  дотримуватись  таких правил:

•                    Ялинка має стояти на стійкій основі.

•                    При виявленні несправності святкової ілюмінації (блимання лампочок, іскріння) слід одразу її вимкнути.

•                    Не можна прикрашати ялинку целулоїдними іграшками.

•                    Дітям забороняється купувати та використовувати піротехнічні засоби: феєрверки, петарди, ракети!

 

•                    Пам'ятай! Щороку збільшується кількість людей, які отримали травми через недотримання правил користування піротехнікою.

Правила протипожежної безпеки

•                    Не грайся із сірниками та запальничками.

•                    Не запалюй свічки та бенгальські вогні без нагляду.

•                    Не залишай іграшки, книжки, одяг біля увімкнених обігрівачів.

•                    Не суши речі над газовою плитою.

•                    Не пали багать у сараях, підвалах, на горищах.

•                    Не вмикай багато електроприладів одночасно: електромережа може згоріти.

•                    Обов'язково вимикай електроприлади, коли виходиш із дому. Не тягни за дріт руками, обережно вийми штепсель із розетки.

•                    На дачі або в селі не відкривай грубку: від маленької вуглинки, що випаде з неї, може статися пожежа.

 

Поради батькам на зимові канікули

Зимові канікули завжди асоціюються в дітей не лише з відпочинком, а й з новорічними святами, веселощами, подарунками. У цей період багато школярів їздять на екскурсії, подорожують з батьками чи відправляються до бабусі з дідусем. Це все дуже подобається дітлахам. Але батькам, що піклуються про своїх дітей, не слід забувати про дотримання режимних моментів під час канікул. Режим має бути у всьому: в харчуванні, нічному сні, часу для відпочинку та додаткових занять в секціях та гуртках тощо.

Відсутність режиму може призвести до перевтоми дитини, і, як наслідок, дитина вийде після канікул виснаженою та байдужою до навчання. Не варто чекати ознак перевтоми, а треба правильно спланувати навчання й дозвілля школяра, виробити режим. Тоді ваша дитина з легкістю подолає всі навантаження найважчого періоду в навчальному році.

Ознайомтесь, будь ласка, з наступними рекомендаціями:

1. Обираючи додаткові заняття, зупиніться на репетиторстві з однієї дисципліни та одній спортивній секції. Цього буде достатньо, адже навчити дитину всього й одразу неможливо. Крім того, дослухайтеся до бажань школяра: якщо гурток не викликає захоплення, нічого з того не вийде. Тому одразу обирайте те, що його зацікавить.

2. Разом із дитиною одразу після зимових канікул складіть розклад на нове півріччя, візьміть з неї обіцянку дотримуватися його. Обов’язково передбачте в графіку час на відпочинок і прогулянки на свіжому повітрі, а також дозвілля, коли школяр зможе зайнятися тим, чим захоче.

3. Плануйте тиждень так, щоб субота і неділя були насправді днями відпочинку. Тому не переобтяжуйте дні, вільні від занять, корисним дозвіллям , наприклад, походами у театри, на виставки, екскурсії тощо. Адже футбол і хлопчачі забави у дворі, а також дівчачі посиденьки – не менш важливі для повноцінного розвитку вашої дитини. Спілкування з друзями – значущий елемент соціальної адаптації школяра. Тому не варто постійно акцентувати увагу на тому, що це марно витрачений час, адже дитина почуватиметься винною, бо була з друзями. Просто всього має бути в міру.

4. Чітко дотримуйтеся розкладу засинання й прокидання. Перші дня після канікул дитині буде важко вставати зранку, а ввечері вам не просто буде вмовити її піти спати раніше. Але за кілька тижнів організм звикне до графіка, тож ранкові пробудження не будуть такими болісними для дитини. Аби школяр не перевтомлювався, лікарі рекомендують десятигодинний сон.

5. Заняття за шкільною програмою – це найважливіше. Саме на них варто «кидати основні сили». А додаткові нехай лишаються на ваш розсуд. Можливо, варто на деякий час відмовитися від репетитора, а повернутися до нього навесні.

6.Серйозно підійдіть до раціону школяра. В антистресовому меню повинно бути багато фруктів і овочів – не менш як 300 грамів на день. Як альтернативу запропонуйте свіжі соки. Не забувайте про м’ясо і рибу, які забезпечать дитину білками, стимулюватимуть роботу мозку. Альтернативою рибі можуть бути морепродукти. Також не нехтуйте молочними продуктами та цільнозерновими кашами. А ось здобну випічку варто обмежувати, аби не перевантажувати печінку. Для дітей, які занадто швидко збуджуються й погано засинають, рекомендується вживати заспокійливі чаї, які містять ромашку, м’яту, мелісу.

Дотримання цих рекомендацій сприятиме профілактиці перевтоми дитини. Тож, вона повернеться з канікул бадьорою, активною та матиме сили на здобуття нових знань.

Гарних вам свят! З повагою педагоги школи